Cultuur

Foto: Zoetnet (Flickr)Parijs is op elk gebied een echte cultuurstad. In de stad staan ’s werelds beroemdste musea, de meest indrukwekkende historische gebouwen en ook op het gebied van theater en opera neemt Parijs een vooraanstaande plaats in.

Musea

Het Louvre is één van de beroemdste musea ter wereld met de Mona Lisa van Leonardo da Vinci als pronkstuk. Verder kun je hier werken van de oudheid tot aan de eerste helft van de negentiende eeuw aanschouwen, zoals van Venus van Milo, Jan van Eijck en Jean Clouet.

Centre Pompidou is het centrum voor moderne en hedendaagse kunst en hier bevindt zich onder andere Het Musée National d’Art Moderne. Naast schilderijen zijn er ook tentoonstellingen, theaterstukken, dansvoorstellingen, films, muziekoptredens en symposia te bewonderen.

De collectie van Musée d’Orsay bestaat uit westerse kunst tussen 1848 en 1914. Je vindt hier veel werken van Franse kunstenaars zoals Claude Monet en Auguste Rodin, maar ookVincent van Gogh heeft zijn stempel hier achtergelaten.

Theater

In het weelderige operagebouw Opéra Garnier worden vooral klassieke stukken getoond. Het hypermoderne Opéra Bastille is de grootste ter wereld. Hier kun je zowel moderne stukken als Franse meesterwerken bewonderen.

Ook in andere theaters in de stad kun je terecht voor (meestal Franstalige) toneelopvoeringen en muziekopvoeringen. Zo kun je naar kleine zalen gaan zoals Guichet-Montparnasse of naar hele grote zoals Comédie Française en Odéon. Een voorstelling in het beroemde en beruchte theater Moulin Rouge mag natuurlijk niet ontbreken.

Architectuur

De Arc de Triomphe, de Sacré Coeur en de Notre-Dame, het zijn allemaal iconische gebouwen van de Franse hoofdstad die je tijdens je bezoek niet zult missen. Kun je niet genoeg krijgen van de prachtige bouwwerken? Er zijn er meer. Bezoek bijvoorbeeld het Versailles, het grootste paleis van Europa, of het Romaanse Palais de Justice ooit een koninklijk paleis, nu een gerechtshof. Ook heel indrukwekkend is Hôtel des Invalides, gebouwd in de zeventiende eeuw voor gewonde soldaten. Tegenwoordig is het hotel beroemd vanwege Napoleons graftombe die je hier kunt bezoeken.

Leuke tips en informatie